prigorjehr-regionalni-portal
Menu

Četvrtak u Zelini

Četvrtak u Zelini

ČETVRTAK U ZELINI

KAMENE VENERE I AMERIČKI ZAPAD U KRALUŠU

Na sinoćnjem Zelinskom kulturnom četvrtku, a može se reći četvrtkom u Kralušu, sakupio se zavidan broj onih koji su odlučili kišnu zelinsku večer provesti uživajući u istinski dobrom kulturnom događaju.

Dvije teme sinoćnjeg događanja; otvorenje izložbe kamenih skulptura i crtačkim studijama za skulpture, kipara Petra Hranuellija Venera na brijegu (mislim da je to prva takva izložba u Zelini - zato kapa dolje umjetničkom ravnatelju Danku Merinu i ostalima koji su ju organizirali) i nakon toga putopisno predavanje Siniše Goluba Najbolja američka ideja, samo su prividno nepovezane. Jer Venera je mitsko božanstvo u izloženim radovima ona je žena - svjetovni lik, ali Venera je i zvijezda planet, koja putuje od istoka na zapad baš kao što je i landravca Goluba put vodio od istoka na zapad. Zato si možemo, uzevši pjesničku slobodu, stvoriti poveznicu i reći kako je Golub putujući zapadom Sjeverne Amerike putovao za Venerom. Dama, kamen, nastala 2017. (centralni izložak i po veličini i po mjestu koje je dobio) dao je prostoru galerije Kraluš, zajedno s manjim skulpturama, poput: Mladenke iz mramora, Hopa-cupa izrađene u boksitu, Maratonke i Šuljam se polako, izrađene iz „bizeka“ (kamen iz zagrebačkog kamenoloma Bizek) crtežima, jedan posve novi i dosada nedoživljeni doživljaj tog prostora, koji se iz četvrtaka u četvrtak od predvorja kino dvorane svojim sadržajem i brojem onih koji ga posjećuju pretvara u sve reprezentativniji kulturni prostor u našem gradu. Dodatnom čaru pri razgledu izložbe pridonio je muziciranjem, kao zvučnom kulisom, saksofonist Hajrudin Pašalić, kojeg zaljubljenici u jazz, poeziju i rock and roll mogu slušati i u nedavno započetim blaževdolskim večerima.

Nakon razgledavanja izlože, posjetitelji su slušali impresivno Golubovo putoopisivanje američkih nacionalnih parkova uz projekciju njegovih fenomenalnih fotografija o landranju po 20 od 59 nacionalnih parkova koliko ih ima SAD-u. Da parafraziram tv: Sinoćnja večer bila je za 5. [RB; foto: RB]

na vrh članka