prigorjehr-regionalni-portal
Menu

Otvorena izložba "Proljetna priča"

Otvorena izložba "Proljetna priča"

U Muzeju Sveti Ivan Zelina u četvrtak, 22. ožujka, svečano je otvorena izložba „Proljetna priča“ keramičarke Valentine Šeb. Izložbu je otvorio Mario Dukarić, zamjenik gradonačelnika Svetog Ivana Zeline, a dobrodošlicu okupljenima zaželio je Mladen Houška, ravnatelj Muzeja Sveti Ivan Zelina.

Izložbom „Proljetna priča“ Valentina Šeb predstavila se zelinskoj publici koja se tom prilikom okupila u velikom broju. Izloženo je mnogo prekrasnih radova autorice uglavnom izrađenih od bijele gline. Svaki predmet je ručno izrađen, vlastitog dizajna i vizije, a vidljivo je kako autorica veliku pažnju posvećuje detaljima.

Uz nazočnost autorice, izložbu je predstavio Mladen Houška, ravnatelj Muzeja Sveti Ivan Zelina istaknuvši trud autorice, njezinu posvećenost i vještinu u stvaranju kreacija.

„Što reći o Valentini Šeb čiju umjetničku keramiku imate priliku vidjeti u našem muzejskom prostoru? To je jedan imaginarij koji ima zamišljenu logiku, svoj smisao i jednostavno morate ući u taj svijet da biste ga mogli shvatiti. Ona je taj svoj svijet nazvala Odeata – koji nastoji izraziti kroz svoj umjetnički izričaj. Kako i sama navodi Odeata je priča o divnom putovanju, ljubavi, vještini, strpljenju, hrabrosti i ostvarenom snu. Priča je to o svakom trenutku koji treba živjeti punim plućima jer život je čudo. Odeata je utisnuta u svaki predmet koji izađe iz naše radionice. Inspiraciju za ovako svestran rad Valentina crpi iz svakodnevnog života, iz velikih priča malih ljudi, iz prirode koja nam može otkriti nas same, naše skrivene potencijale, koja nas pročišćuje i nadahnjuje, te iz anđela prema kojima autorica osjeća veliku ljubav i prisutnost u svemu. Naravno, tu su anđeli, tu su dame, vrlo maštovito zamišljene koja treba znati na jedan vrlo kreativan i umjetnički način iskazati i napraviti, a Valentina doista to uspijeva,“ - istaknuo je Houška.

U ime Grada Svetog Ivana Zeline okupljenima se obratio Mario Dukarić, autoričin dugogodišnji prijatelj koji je izrazio veliko zadovoljstvo što je izložba postavljena u zelinskom Muzeju.

„Veliko mi je zadovoljstvo što sam danas ovdje. Imao sam tu privilegiju da sam zapravo svjedočio samom početku Valentinine karijere. Sjećam se jedne male sobe, jednog lončarkosg kola, puno improvizacije i ono što mi je drago jest da je počelo u tim uvjetima, zbog toga što nije bila važna ni tehnologija niti aparati. Ono do čega je ona danas došla je prvenstveno zaslužna ona sama, njezin svijet mašte i njezino umijeće i njezina umjetnost da to pretvori u ove prekrasne eksponate koje danas svi vidimo. Naravno da ćemo vas pustiti da sami stvorite dojam jer umjetnost je zapravo vrlo posebna i doživite ju sa srcem, jer ovo što danas vidimo ovdje je stvarno umjetnost i način izražavanja jedne osobe. Volio bih samo reći i činjenicu da iza svake uspješne žene stoji i uspješan muškarac stoga bih volio pohvaliti i Darija koji je cijelo vrijeme bio i potpora i pružio povjerenje i podršku Valentini da ustraje u onome što radi. Ponosan sam na naš Muzej Sveti Ivan Zelina, na ravnatelja Mladena Houšku i na sve djelatnike Muzeja jer kroz ovakve izložbe bolje upoznajemo naše sugrađane, bilo da su to poznata imena za koja smo čuli putem medija ili možda samozatajni ljudi koji rade velika i prekrasna ostvarenja, a možda naša sredina nedovoljno zna o njima. Stoga, u ime Grada hvala lijepa Muzeju,“- istaknuo je Dukarić.

Okupljenima se obratila i sama umjetnica istaknuvši kako svima želi ugodnu večer i da uživaju u izložbi. Ujedno je zahvalilia svim dragim prijateljima na pomoći i podršci.

U glazbenom programu nastupili su prof. Ljudmila i Nenad Kozig. Izložba ostaje otvorena do kraja travnja 2018. godine. 

na vrh članka