prigorjehr-regionalni-portal
Menu

Noć knjige u školskoj knjižnici

Noć knjige u školskoj knjižnici

U petak, 27. travnja, školska je knjižnica Osnovne škole Dragutina Domjanića obilježila Noć knjige, manifestaciju kojom se potiče čitanje i razgovor o statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu, a ovogodišnja je tema bila Budućnost knjige.

Knjižničarka Maja Hunjadi Barišić osmislila je bogat i zabavan program za dvadestak učenika 6.d razreda i njihovu razrednicu Mariju Ujlaki. A za budućnost knjige straha nema jer su učenici zaključili da im je od svih aktivnosti najbolje bilo upravo čitanje pod svijećama.

Druženje je počelo u 19 sati, a uključivalo je i spavanje u prostorijama škole. Učenici su za zagrijavanje odigrali online kviz i provjerili svoje znanje o dosad pročitanim lektirama. Nakon toga su se fotografirali kao libronauti, s najdražim knjigama koje bi ponijeli u svemir, a lanisrale su se pomoću društvenih mreža (#nocknjige, #prva svemirskaknjiznica) te tako upotpunili prvu svemirsku knjižnicu koju je ova manifestacija osmislila. Odigrali su Bajkoviti bingo te gledali animirane filmove svemirske tematike. Učenici su i raspravljali o budućnosti knjige, te prednostima i nedostacima tiskane i e-knjige, izradili plakat, a zaključili kakva god knjiga bila, bitno da se čita! Zatim su odigrali zajedničku dramsku igru Četiri svemirca i knjiga, još se malo igrali, a na kraju im je knjižničarka čitala pod svijećama (i malo svjetlom mobitela, da se ne zanemari tehnologija) knjigu Markusa Zusaka „Kradljivica knjiga“. Učenici, a i učiteljice, vrlo su zainteresirano sudjelovali u svim aktivnostima, zabavljali se i uživali. Već je bila skoro ponoć kad su se ušuškali u svoje improvizirane krevete: neki odmah zaspali, neki gledali projekciju filma Sutrozemlja, a neki se družili. Ujutro su učenike dočekali mafini, a učiteljice i kava (draga ravnateljica!).

Sretni i bogatiji za lijepo novo iskustvo čekamo novu Noć knjige! [Pripremila: Maja Hunjadi Barišić]

na vrh članka