prigorjehr-regionalni-portal
Menu

ZAmKa putuje u Pazin na državno natjecanje

ZAmKa putuje u Pazin na državno natjecanje

Na 21. Smotri Kazališnih amatera Zagrebačke županije održanoj 07. i 08. travnja u Buševcu , predstava zelinskih kazališnih amatera, Više sreće drugi put, proglašena je najboljom predstavom smotre, te će kao predstavnica naše županije sudjelovati na 58. Festivalu kazališnih amatera Hrvatske. To je šesti puta kako je zelinsko glumište odabrano da predstavlja županiju na državnom natjecanju, što je nesumnjivo veliki uspjeh naših kazalištaraca.

Već na je na prvom sudjelovanju, 2005. ZAmKina predstava Dirigent u režiji Božidara Smiljanića, ovih dana preminulog velikana hrvatskog glumišta, proglašena najboljom predstavom na tada 45. Festivalu HKA. Nakon tog povijesnog uspjeha slijedila su sudjelovanja na 51., 54. i 56. državnom natjecanju, a jednom su, prije spajanja ZAmKe i dramske sekcije HPD-a, županiju predstavljali i HPD-ovci. Na ovogodišnjem izlučnom natjecanju nastupilo je 9 amaterskih družina: PAX – Amatersko kazalište POU Samobor s predstavom Geštalt plac,Pučko kazalište OSS-a Buševac s predstavom Svoga tela gospodar, Baletni sudio Jastrebarsko s predstavom Čarobnja škrinja, Gradsko kazalište Jastrebarsko s predstavom Najveća tajna, Amatersko kazalište Josip Badalić Križ s predstavom Tko će pomoći Pepeljugi, laureat Zamka s predstavo Više sreće drugi put, Kazališna amaterska družina POU Vrbovec s predstavom Zrno dobrote i Zaprešićko kazalište za djecu i mlade s predstavom Tko će sve to pojest. Prema riječima Štefice Fanjek, voditeljice Zamke, scenaristice i redateljice pobjedničke predstave, konkurencija je bila jaka. „Ove su godine sve su predstave bile izuzetno dobre i žiri je dugo vijećao, prije nego su donijeli odluku. Obrazlažući svoju odluku izbornica Natalija Đorđević (televizijska i filmska glumica, pr. a.)našu je predstavu ocijenila riječima: „odličan tekst, odlična režija, odlična gluma, u svemu odlična predstava.“ Član žirija Vladimir Gerić (redatelj, dramaturg i prevoditelj pr. a.) bio je oduševljen kajkavskim jezikom predstave, a Dubravko Sidor ( kojeg ne treba posebno predstavljat našim čitateljima, pr. a.) koji je gledao predstavu 2 puta, izuzeo se je od ocjenjivanja, zbog, kako je rekao dugogodišnjeg prijateljevanja i suradnje sa Zamkom i POU Zelina! Meni osobno naročito su se sviđale predstave Svoga tela gospodar i Tko će sve to pojesti.“ Da je na smotri sudjelovalo 10 umjesto 9 glumačkih družina (KUD Danica iz Bedenice je odustalo), županiju prema pravilniku na festivalu bi pored pobjedničke družine predstavljao još jedna družina. Osim što je Zamkina predstava proglašena najboljom predstavom smotre, žiri je Kruni Hublinu dodijelio nagradu za najbolju epizodnu ulogu. Kruno u predstavi igra Hansa. Na nedavnom gostovanju Zamke na 9. Gulinim danima u Petrovcu na Mlavi u Srbiji u istoj je predstavi nagradu za glumačko ostvarenje dobila Vesna Bičak Dananić za utjelovljenje lika susede Tereze. (Zamka i Pozorište Bata Vulić iz Petrovca na Mlavi nekoliko godina izmjenjuju međusobno gostovanja. Sa dosadašnjih gostovanja u Petrovcu članovi Zamke nose lijepe uspomene i imaju samo riječi pohvale na račun domaćina.)


Pored Vesne i Kruna u predstavi su još sudjelovali Zdenka Kamenarić u ulozi Bare, Ema Rukelj kao Terezina kći Slađana, Danica Bejuk u ulozi kume France, Veronika Houška kao Francina unuka Nika i Zdravko Munđak kao Hansov otac Jozef. Scenografiju je izradio i brinuo za rasvjetu Marijan Fanjek, tehničar zvuka je Mario Dananić, a šminku se pobrinula Ivana Fanjek. Festival hrvatskih kazališnih amatera održava se na dvije lokacije. Od 10. do 13. svibnja u Pazinu , kamo će i Zamka te od 25. do 27. svibnja u Vodicama. Tako će se pobjednik 58. festivala znati nakon što budu odigrane i predstave onih družina koje su za svoj nastup na festivalu odabrale Vodice. Štefica, Dana, jedan i drugi Kruno, Vesna, Ema, Zdenka, Murta i Marijan okupljeni na skromnoj proslavi (pica i sokovi) svoje pobjede slažu se u glas: „Velika je stvar odlazak na državno natjecanje“. Uskoro ćemo saznati hoće li možda ove godine biti ponovljen uspjeh iz 2004. Pri čemu se treba podsjetiti da u ZAmKi i danas glume (i to uspješno) i oni klinci i klinceze koji su daleke 1994. zajedno sa svojim gimnazijskim profesorom Josipom Pandurićem pokrenuli ZAmKu. [RB; foto: RB]

na vrh članka