prigorjehr-regionalni-portal
Menu

Predivna večer opernih arija

Predivna večer opernih arija

Teško da je itko od stotinjak (deset više-manje) gledatelja, koji su tu večer došli u Kraluš slušati operne arije, mogao nakon „spuštanja zastora“ zapravo zadnjeg pljeska, poreći da nije uživao ili tvrditi kako je opera samo za znalce ili još gore, da je slušanje opere bezvezno. Kada bi kao prvi razlog takvoj tvrdnji (posve opravdano!) naveo nadahnuto i besprijekorno pjevanje Nevena Palačeka i njegovih gostiju uz klavirsku pratnju Nine Cossetto, potvrdio bih tezu onih koji misle da u slušanju opernih arija mogu uživati samo znalci i ljubitelji. Ako pak prvo kažem da su za ovaj izvan serijski događaj „odgovorni“ i Mozart, Zajc, Verdi, Wagner, Leoncaavallo, Puccini, Čajkovski... čije su arije te večeri bile na repertoaru, također ne bih pogriješio, ali to nisu jedini i zapravo najvažniji razlozi  tog prošlonedjeljnog večernjeg užitka za svakog u dvorani Kraluš. Kako nisam muzički kritičar, već usputni slušač ozbiljne glazbe, kao prvi razlog navest ću neodoljivi šarm i voditeljsko umijeće baritona Nevena Palečaka – Papagena i korepetitorice Nine Cossetto (čime uopće ne dovodim u pitanje njihove umjetničke kvalitete) iako ne sumnjam da je i ostalo dvoje izvođača sopranistica Sabine Li Puma (Italija) i tenor Romana Mamontova (Ukrajina) također prepuni šarma, koji nisu mogli iskazati do kraja zbog jezične prepreke. O čemu zapravo govorim. Svojim najavama i vrckavim dijalozima, kojima su publiku uvodili u svaku ariju posve su približili publici ono o čemu se pjeva. Od  teškog Ukletog Holandeza, šaljivog Don Giovannija, tragične Tosce, „suvišnog čovjeka“ Evgenija Onjegina ili domoljubnog Šubića Zrinskog,  i tako publiku držali (bez obzira na operno znanje) u napetosti, do zadnjeg akorda.

„Divna ste publika i to nas je večeras poneslo i nadahnulo“ - opetovano su ponavljali i Nina i Papageno. A publika ih je nagrađivala dugotrajnim i burnim pljeskom kojeg se ne bi, bez obzira što se nije tražila karta više (usput ulaz je bio slobodan) posramio ni Metropoliten ili HNK. Kao poseban Papagenov gost nastupio je i naš mladi sugrađanin Martin Kosovec. Njegovo  pjevanje Papageno je na sebi svojstven način prokomentirao riječima: “da sam ja u tvojoj dobi imao takav glas, danas bi bio prvak Metropolitena“. 

Što reći na kraju nego izraziti želju da se ovakvo događanje ponovi. Nina, Sabina i Roman, za Papagena ne treba ni govoriti, jer on zdušno i nesebično redovito pjeva u Blaževdolu u Alenovom caffe baru i vatrogasnom domu, najavili su kako očekuju još koji poziv, kojeg će vrlo rado i prihvatiti. [RB; foto: RB]     

na vrh članka