prigorjehr-regionalni-portal
Menu

Eterična ulja - priča o lavandi

Eterična ulja - priča o lavandi

Priču o lavandi možete poslušati u Gradskoj knjižnici Sveti Ivan Zelina u srijedu 17. listopada s početkom u 18 sati.

ŠTO SU ETERIČNA ULJA?

Znanstvenici bi rekli:

To su smjese biološki aktivnih spojeva dobivenih iz određenih vrsta cvjetova, trava, plodova, lišća, stabla i korijenja koja pravilnim korištenjem imaju nevjerojatan učinak na naše psihofizičko stanje.

Osjet njuha je jedan od najmoćnijih osjeta i direktno je povezan s mozgom. Tijekom udisaja molekule mirisa putuju u limbički sustav, najstariji dio mozga koji kontrolira srčani puls, tlak, disanje i mi na njega ne možemo svjesno utjecat. Limbički sustav je ujedno i centar u kojem se stvaraju emocije jer je zadužen za kontrolu pamćenja, uspostavu koncentracije i reguliranje stresa.

Aromaterapeuti bi rekli:

Udisanje eteričnih ulja izravno utječe na naše raspoloženje, svakodnevno funkcioniranje, a ako je naneseno na našu kožu putem krvotoka djeluje na naš organizam. Mirisne esencije biljaka različitih biljaka imaju različito djelovanje. Neke umiruju, uspavljuju, druge razbuđuju, podižu energiju, potiču na aktivnost ali sve imaju moć promijeniti naše raspoloženje u kratkom vremenskom roku.

Što ćemo saznati:

Eterična ulja su moćna. Stari Grci, Rimljani ali i mnogi drugi narodi su im davali karakter svojih bogova. Kako bismo od tih mirisnih esencija u maloj bočici dobili samo najbolje treba dobro poznavati djelovanje pojedinog ulja i odnositi se prema njima sa dužnom pažnjom i oprezom.
Lavanda je u svijetu aromaterapije poznata  kao „majka eteričnih ulja“. Zašto?

Ali, je li lavanda sve što zovemo lavandom?

Odgovore na ova i mnoga druga pitanja dobit ćete  17. 10. u Gradskoj knjižnici Sveti Ivan Zelina. [PD; Gradska knjižnica Sveti Ivan Zelina]

na vrh članka