prigorjehr-regionalni-portal
Menu

Otvara se glazbena škola

Otvara se glazbena škola

Gradonačelnik Hrvoje Košćec objavio je vijest kako se u Svetom Ivanu Zelini od jeseni otvara glazbena škola. „Inicijativu o pokretanju glazbene škole u Svetom Ivanu Zelini pokrenuli smo još prije tri godine, odradio sam desetke sastanaka na ovu temu, nije bilo lako proći sve tehničke i proceduralne provjere, odbijali su nam zahtjeve, ali smo na kraju uspjeli. Jako sam ponosan i sretan zbog naše djece koja će se sada u našem gradu moći školovati. Tradiciju i kvalitetu imali smo oduvijek, a sada je to zaokruženo i sa glazbenom školom“ – istaknuo je gradonačelnik Hrvoje Košćec.

Osnovna glazbena škola bit će namijenjena polaznicima školske godine 2019./2020. a podučavat će se klavir, gitara, violina, tambure i harmonika. Nastava će se odvijati u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta Sveti Ivan Zelina, gdje će školi na korištenje biti ustupljene tri učionice, jedna za skupnu nastavu, dvije za individualnu nastavu instrumenata te koncertna dvorana. Sve informnacije o upisima u školu bit će naknadno dostupne putem javne obavijesti. 

Gradonačelnik je iskoristio vijest o otvaranju glazbene škole kako bi podsjetio da je glazba u našem kraju oduvijek bila cijenjena što pokazuje tradicija HPD-a Zelina, ali i drugih istaknutih pojedinaca. U vijesti objavljenoj na gradskim stranicama tako su istaknuti Alan Kanski, koji je kao voditelj ansambla Lado osvojio nekoliko nagrada Porin, zatim Dubravko Češnjak, član tamburaškog orkestra HRT-a kojem je tamburica samo jedan od brojnih instrumenata koje svira. Niz vrhunskih glazbenih virtuoza nastavljaju Mladen Kosovec poznat po izvrsnim izvedbama na harmonici i klarinetu, zatim imenjak mu Mladen Kos koji je karijeru izgradio kao zabavni pjevač. Dolaze onda i mlada imena među kojima treba izdvojiti gitarista Antuna Ivekovića, sestru Doru i brata Josipa te naravno novu mladu glazbenu zvijezdu Martina Kosovca. U ovom nabrajanju mogli bi ići i puno dalje, jer zelinska je publika uživala u nastupima Tomislava Tukše i tamburaškog orkestra HPD-a, Lucije i Viktorije koje su kao učenice donjozelinske škole nastupile na festivalu dječje kajkavske popevke, onda su tu i djeca koja su krenula stopama gore već nabrojenih glazbenika. Uz to, postoje i primjeri pjesnika čije su pjesme uglazbljene, bilo da se radi o poznatim pjesmama Dragutina Domjanića ili pak u novije vrijeme popularnim hitovima koje potpisuje naš sugrađanin Željko Pavičić. [PD]

na vrh članka