prigorjehr-regionalni-portal
Menu

Muzej kod vas doma

Muzej kod vas doma

"Muzej Sveti Ivan Zelina pokreće novi projekt virtualnih izložbi koje će predstavljati izložbe i projekte Muzeja s obiljem tekstova i fotografija te zanimljivostima o radu u Muzeju. Projekt je pokrenut iz razloga pandemije koronavirusa zbog kojega je ograničen pristup posjetiteljima u prostore muzeja, ali i zbog potresa koji je 22. 3. 2020. oštetio zgradu našeg muzeja te do daljnjega nismo u mogućnosti organizirati izložbe u prostoru. Projekt ''Muzej kod vas doma'' će vam mjesečno donositi po jednu zanimljivu izložbu koju ćete moći pogledati na stranici muzeja u rubrici VIRTUALNA IZLOŽBA ali i na Facebook stranici Muzeja gdje ćemo objavljivati isječke i najzanimljivije dijelove sadržaja rubrike" - objavljeno je iz Muzeja Sveti Ivan Zelina. 

Prva virtualna izložba je ''Graci - od prapovijesti do antike''

Arheološki lokalitet Graci nalazi se u naselju Donje Orešje smještenom 3 km zračne linije sjeverno od Svetog Ivan Zeline. S ceste koja povezuje Zagreb preko Svetog Ivana Zeline s Varaždinom, skreće se u naselju Hrastje te se Bistričkom ulicom nastavlja do Donjeg Orešja. Na području naselja Donje Orešje nalaze se dva lokaliteta: Pogorišče i Graci-Topolnjak. 

Lokalitet Pogorišče je registriran u arhivi Arheološkog muzeja još od 1967. godine kada su prilikom rekognosciranja zelinskog područja kustosice Ivica Degmedžić i nešto kasnije Ksenija Vinski-Gasparini, obišle i ovaj lokalitet. Prva sondažna istraživanja vršena su 1973. godine od strane Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture, koja je vodio Ivica Šarić, dok su 1984. provedena sondažna arheološka istraživanja koje je vodila Dubravka Balen, viša kustosica Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Lokalitet Pogorišče predstavlja naselje gradinskog tipa kasnog brončanog doba. Nalazi kućnog lijepa i podnog naboja govore o manjem naselju smještenom na vrlo povoljnom strateškom položaju. U obrambene svrhe naselje je bilo djelomično utvrđeno nasipom i rovom. Nastambe su bile vrlo primitivno građene od šiblja i granja oblijepljenog zemljom. Ognjišta su nađena unutar nastambe, a tragovi grafita govore o praksi taljenja željeza u naselju. Po svojim karakteristikama te po nalazima, naselje se uklapa u sliku sličnih naselja na području sjeverozapadne Hrvatske i Mađarske. Danas je lokalitet u potpunosti uništen. (izvor: Muzej Sveti Ivan Zelina)

na vrh članka