prigorjehr-regionalni-portal
Menu
Prigorje.hr redakcija

Prigorje.hr redakcija

Proslijedi vijest: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Otvara se glazbena škola

Gradonačelnik Hrvoje Košćec objavio je vijest kako se u Svetom Ivanu Zelini od jeseni otvara glazbena škola. „Inicijativu o pokretanju glazbene škole u Svetom Ivanu Zelini pokrenuli smo još prije tri godine, odradio sam desetke sastanaka na ovu temu, nije bilo lako proći sve tehničke i proceduralne provjere, odbijali su nam zahtjeve, ali smo na kraju uspjeli. Jako sam ponosan i sretan zbog naše djece koja će se sada u našem gradu moći školovati. Tradiciju i kvalitetu imali smo oduvijek, a sada je to zaokruženo i sa glazbenom školom“ – istaknuo je gradonačelnik Hrvoje Košćec.

Osnovna glazbena škola bit će namijenjena polaznicima školske godine 2019./2020. a podučavat će se klavir, gitara, violina, tambure i harmonika. Nastava će se odvijati u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta Sveti Ivan Zelina, gdje će školi na korištenje biti ustupljene tri učionice, jedna za skupnu nastavu, dvije za individualnu nastavu instrumenata te koncertna dvorana. Sve informnacije o upisima u školu bit će naknadno dostupne putem javne obavijesti. 

Gradonačelnik je iskoristio vijest o otvaranju glazbene škole kako bi podsjetio da je glazba u našem kraju oduvijek bila cijenjena što pokazuje tradicija HPD-a Zelina, ali i drugih istaknutih pojedinaca. U vijesti objavljenoj na gradskim stranicama tako su istaknuti Alan Kanski, koji je kao voditelj ansambla Lado osvojio nekoliko nagrada Porin, zatim Dubravko Češnjak, član tamburaškog orkestra HRT-a kojem je tamburica samo jedan od brojnih instrumenata koje svira. Niz vrhunskih glazbenih virtuoza nastavljaju Mladen Kosovec poznat po izvrsnim izvedbama na harmonici i klarinetu, zatim imenjak mu Mladen Kos koji je karijeru izgradio kao zabavni pjevač. Dolaze onda i mlada imena među kojima treba izdvojiti gitarista Antuna Ivekovića, sestru Doru i brata Josipa te naravno novu mladu glazbenu zvijezdu Martina Kosovca. U ovom nabrajanju mogli bi ići i puno dalje, jer zelinska je publika uživala u nastupima Tomislava Tukše i tamburaškog orkestra HPD-a, Lucije i Viktorije koje su kao učenice donjozelinske škole nastupile na festivalu dječje kajkavske popevke, onda su tu i djeca koja su krenula stopama gore već nabrojenih glazbenika. Uz to, postoje i primjeri pjesnika čije su pjesme uglazbljene, bilo da se radi o poznatim pjesmama Dragutina Domjanića ili pak u novije vrijeme popularnim hitovima koje potpisuje naš sugrađanin Željko Pavičić. [PD]

Drugi bacaju, mi plaćamo!

Jedna nam se čitateljica obratila i poslala fotografiju uistinu neurednog i prenatrpanog mjesta za odlaganje otpada u svetom Ivanu Zelini. Njezin je komentar bio prvenstveno usmjeren prema Zelinskim komunalijama kojima je uputila kritiku da treba postaviti ili veći broj kontejnera za odlaganje otpada ili ih češće prazniti. Kako bi istražili pozadinu cijele priče, obratili smo se i Zelinskim komunalijama. Ispostavilo se da je problematična lokacija zeleni otok u Sajmišnoj ulici s kojim i Zelinske komunalije već duže vremena imaju velikih glavobolja pa se razmišlja o postavljanju nadzorne kamere ili čak o razmještanju te lokacije. Naime, ispada, a to su nam potvrdili i neki od stanovnika koji žive u blizini, ova je lokacija problematična jer se nalazi neposredno uz cestu kojom svakodnevno prometuje veliki broj onih koji žive izvan područja Svetog Ivana Zeline. Oni su ti koji ovdje ostavljaju svoje smeće, pritom nimalo ne mareći za nered i posljedice. Prema riječima Ivana Dananića, direktora Zelinskih komunalija zeleni se otoci u užem centru Svetog Ivana čiste jednom dnevno, a petkom se čisti svih 45 lokacija na području grada. „Žalosno je da u kontejnerima za papir i plastiku nalazimo više smeća nego korisnog otpada. Zelinske komunalije redovito šalju edukativne materijale građanima i informiramo kako pravilno razvrstavati otpad, ali za usvajanje dobrih navika potrebno je puno vremena. Ova fotografija prikazuje zeleni otok u Sajmišnoj ulici gdje se subotom i nedjeljom napravi najviše nereda. Ne želite znati što sve nađemo unutar i oko tih kontejnera, od ostataka hrane, strvina i raznog smeća. Svakog ponedjeljka moramo koristiti i bager da bi tu lokaciju doveli u red“ – izjavio je Ivan Dananić, koji je naglasio kako će dolje morati nešto drastično poduzeti u smislu kažnjavanja neodgovornih pojedinaca ili tu lokaciju jednostavno ukinuti.

Problem Sajmišne je lokacija, kao što smo već i naveli, jer se dolje zaustavljaju oni s VŽ i KR registracijama te se tome planira doskočiti na način da se postavi nadzorna kamera te se sankcioniraju neodgovorni pojedinci. Drugi razlog leži u činjenici da je najveći broj korisnika usluga Zelinskih komunalija izabrao vreće od 40 litara koje im nisu dovoljne za ukupnu količinu otpada koju generiraju pa viškove odvoze na ove zelene otoke. Pogotovo je to izraženo vikendima zbog činjenice da ljudi imaju više vremena, da otpad nastaje kao produkt radova, čišćenja ili su to pak ostaci  nakon nekih proslava i slavlja.

Ima ipak i jedna dobra stvar u svemu ovome, jer bez obzira što ih je ružno za vidjeti, barem se možemo tješiti da je bolje i tako nego da sve to završi u šumi. Nema samo Zelina ovakav problem sa zelenim otocima. I ostali gradovi muku muče kako držati lokacije urednima, a neki su čak i ukinuli veliki broj zelenih otoka. Osim snebivanja, ovakve situacije izazivaju i velike troškove. Ono što građani ne razmišljaju kad bacaju otpad u kontejnere je da sve to košta. Zbrinjavanje i odvoz na kraju uvijek netko mora platiti. Ako se u kontejner za plastiku ubacuje smeće, ostaci hrane i slično, ta je plastika zagađena i neupotrebljiva za daljnju reciklažu.

Jednostavnog rješenja za ovakve situacije nema. Većina je onih koji usvajaju dobre navike odvajanja i zbrinjavanja otpada te su svjesni da time čine dobro svojoj lokalnoj zajednici i okolišu. Nedavno je otvoreno i reciklažno dvorište gdje se stvarno može odložiti gotovo sve, od starih električnih uređaja do građevinskog otpada. Za građane je korištenje reciklažnog dvorišta - besplatno. Usprkos svemu, ima i onih koji gledaju uvijek i isključivo samo svoju osobnu korist. To su oni s VŽ i KR registracijama koji donose smeće i ostavljaju ga na našim zelenim otocima. Uz njih, to su oni naši sugrađani koji viškove smeća razbacuju po zelenim otocima. Imamo najjeftiniju cijenu zbrinjavanja otpada od svih gradova u županiji, a oni koji žmukljaju za cijenu dvije kave mjesečno (toliko naime iznosi razlika da se s vreća od 40 litara pređe na vreće od 80 litara) nisu svjesni koliku štetu rade sebi i svima nama. Naime, zbog svega toga, otpad postaje neupotrebljiv za daljnju reciklažu, trošak Zelinskih komunalnija se povećava  i sve se to opet vraća na naplatu – građanima! Jel to stvarno vrijedi tih dvije kave mjesečno? Zar se stvarno mora nekome objaviti fotografija i staviti ga na stup srama? Morali li uistinu sve u Hrvatskoj funkcionirati po principu – mrkve i batine? [PD]

Zelina pred povijesnim uspjehom za hrvatski hokej

  • Objavljeno u Sport

Od 8. do 10. veljače u Svetom Ivanu Zelini bit će održano europsko klupsko prvenstvo Eurohockey Indoor Club Trophy, a tim povodom su hokejaši Zeline krajem mjeseca odradili pripremne utakmice u Belgiji. Odigrane su četiri utakmice protiv najboljih ekipa zemlje koja je trenutno aktualni svjetski prvak u hokeju. Rezultati su ohrabrujući, jer su naši hokejaši u dvije utakmice pobijedili Racing Clube de Bruxelles, koji trenutno drži 3. mjesto lige, pobijedili su zatim i KHC Dragons te na kraju i vodeću ekipu belgijske lige White Star.

Nadamo se da će ovakvu formu i motiviranost pokazati i idući vikend. Inače, cilj HK Zelina je završiti turnir na jednom od prva dva mjesta i tako prijeći u najjaču skupinu A europskih klubova, što bi bio povijesni rezultat za HK Zelina, ali i za hrvatski hokej uopće.

280 prijavilo boravište, a 139 privremeni odlazak iz Zeline

Sveti Ivan Zelina već duže vrijeme slovi za jedan od najsigurnijih gradova u županiji, a prošla godina je to još samo i potvrdila. Vidljivo je to iz izvještaja o stanju i kretanju sigurnosnih pokazatelja i rada policijske postaje Sveti Ivan Zelina, koji je na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća prezentirao načelnik zelinske policijske postaje Vjekoslav Stanić.

Zabilježen je manji broj kaznenih djela, njih 135, u odnosu na 2017. kad ih je bilo evidentirano čak 200. Manji je broj teških krađa, krađa i razbojništva, a razriješena su i sva kaznena djela  organiziranog kriminaliteta (njih 2 za razliku od 2017. kad je evidentirano 4) te gospodarskog kriminaliteta (1, u odnosu na 12 u 2017. godini). Tijekom 2018. godine zabilježeno je 8 slučajeva pronalaska, odnosno zaplijene opojnih droga, koji su rezultirali podnošenjem dvije kaznene prijave i šest optužnih prijedloga. Broj prometnih nesreća je u 2018. godini također bio manji, njih 134 u odnosu na 2017. godinu kad se desilo 157 prometnih nesreća. Najviše je pak prekršaja u prometu, čak 3251, ali i taj je broj za 115 prekršaja manji nego godinu prije. Kriminalističko istraživanje prošle se godine provodilo nad 9 samoubojstava, 10 smrtnih slučajeva, 3 nesreće na radu, 2 prevrtanja traktora, 2 nestanka osoba i 26 požara. 

U izvješću se navodi još i kako je prebivalište u 2018. godini prijavilo 524 osobe, a odjavilo 568. Boravište na području Svetog Ivana Zeline je prijavilo 280 osoba, a privremeni odlazak iz Republike Hrvatske na 5 godina prijavilo je 139 osoba. Podnijeto je 6 zahtjeva za privremeni boravak stranaca, na stalnom boravku nalaze se 34, a na privremenom boravku 60 stranaca.

U prošloj je godini ukupno na našem području registrirano 12039 vozača i izdato 1168 vozačkih dozvola. Na izvanredni nadzorni zdravstveni pregled upućeno je 45 vozača.

Područje policijske postaje Sveti Ivan Zelina neprekidno se pokriva 24 satnim dnevnim rasporedom u četiri smjene, a u smjeni se nalaze po dvije auto ophodnje, jedna povremena pješačka ophodnja i jedan kontakt policajac.