prigorjehr-regionalni-portal
Menu
Prigorje.hr redakcija

Prigorje.hr redakcija

Proslijedi vijest: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Pješakinja stradala na pješačkom prijelazu

Dok je u gradskoj vijećnici trajala akcija prikupljanja krvi, u središtu grada je na pješačkom prijelazu stradala pješakinja. Prvu pomoć do dolaska Hitne službe stradaloj je pružila doktorica Mirjana Hranjec Banovec koja se u vrijeme nesreće zatekla u među darivateljima krvi u gradskoj vijećnici. Uzrok nesreće utvrđuju policija. Ne prejudicirajući ničiju krivnju želimo istaknuti kako bi se trebalo provoditi nadzor brzine na tom mjestu, jer se svakodnevno susrećemo s vozačima koji usprkos pješačkom prijelazu i ograničenju brzine naprosto projure središtem Svetog Ivana Zeline. (RB. foto: RB.)     

Tisućiti davatelj krvi je Andreja Herendić

Tri dana trajala je posljednja ovogodišnja akcija darivanja krvi u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Svetog Ivana Zeline. U srijedu, zadnjeg dana akcije, darovana je tisućita doza krvi u ovoj godini. Time je ostvaren plan prikupljanja krvi, koji će biti i dosta premašen jer je jubilarna davateljica Andreja Herendić iz Vrbovca krv darovala gotovo dva sata prije okončanja akcije. Gospođi Herendić to je bilo prvo darivanje pa su joj predsjednica GDCK Mirjana Hranjec Banovec i Branka Puhelek, ravnateljica GDCK uz čestitke uručile i prigodne poklone. Kako se na darivanje čekalo u redu, procjena je da će u našem gradu u tri dana akcije biti prikupljeno tristotinjak doza krvi. (RB. foto: RB).

Projekt "Aktiviraj se, razvijaj se"

Udruga Srce započinje s još jednim EU projektom. Radi se o projektu pod nazivom "Aktiviraj se, razvijaj se" financiranom iz Europskog socijalnog fonda, ukupne vrijednosti 930.799,84 kune. Projekt će biti predstavljen u srijedu, 20. studenoga 2019. godine s početkom u 12,00 sati, u Kući Srčeko na adresi Petra Preradovića 3, Sv. Ivan Zelina kada će biti održana početna konferencija te okrugli stol "Dostojanstvo kakvo zaslužujemo". 

Ovim projektom doprinijet će se jačanju njihovih kompetencija, samopouzdanja i samopoštovanja, a kroz projektne aktivnosti osvijestit će se potencijalne poslodavce o njihovim kvalitetama i sposobnostima. Deset osoba s invaliditetom uključit će se u projektne aktivnosti, osnaživanjem i razvojem mekih vještina, razvojem web stranice/platforme prilagođene osobama s invaliditetom te će tako biti pravovremeno obaviješteni o otvorenim radnim mjestima te osnaženi za konkuriranje za željeno zaposlenje.

Na projektu su zaposlene tri osobe: voditeljica projekta Đurđa Penava, koordinatorica projekta Kristina Marečić i stručnjakinja za prilagođavanje materijala osobama s invaliditetom Amalija Jalžabetić. Partner na ovom projektu je Grad Sveti Ivan Zelina koji kao dugogodišnji partner Udruzi Srce doprinosi uvođenju kvalitetnih inovativnih usluga i rada za opće dobro zajednice. Suradnici na projektu su Centar za socijalnu skrb Sveti Ivan Zelina i Dugo Selo te Hrvatski zavod za zapošljavanje Ispostava Sveti Ivan Zelina.
Projekt je vrijedan 930.799,84 kuna, a traje 18 mjeseci.

 

Prekrasna kazališna noć u Svetom Ivanu Zelini

Predstave "Ja u pubertetu" i "Na proščenju" autorice i redateljice Štefice Fanjek te gostujuća predstava "Oko jedne hiže" autora i redatelja Nine Škrabea obilježile su Noć kazališta u Svetom Ivanu Zelini. Za domaćine, glumce kazališta ZAmKa gotovo i da ne treba ništa posebno napominjati, jer su iznova bili odlični. Uz njih su se u prepunoj dvorani "Kraluš" predstavili i Jaskanci sa svojom sjajnom glumačkom ekipom predvođenom Deanom Skokom i Majom Golešić,a briljirali su i Anamaria Škoc, Marta Brkljačić, Nikolina Pustaj, Lovro Penić, Mark Krcivoj, Niko Pavelić, Andrija Ferko i Nikola Oslaković.

Brojnu jaskansku kazališnu delegaciju, koju su predvodili voditeljica Kazališta Klementina Škrabe, umjetnički voditelj i osnivač jaskanskog kazališta, ali i "kum" kod osnivanja zelinskog kazališta Nino Škrabe, šef tehnike i proslavljeni jaskanski glumac Želimir Hrković te renomirana kostimografkinja Sandra Brkljačić, pored ostalih srdačno su dočekali zelinski zamjenik gradonačelnika, ali i sjajan glumac Mario Dukarić, ravnatelj zelinskog Pučkog otvorenog učilišta Dubravko Sušec, njegova najbliža suradnica, također vrsna glumica Vesna Bičak Dananić, glasovita redateljica većine zelinskih predstava Štefica Fanjek i mnogi drugi. U jaskanskoj delegaciji bila je i rođena Zelinčanka, omiljena jaskanska liječnica dr. Dunja Čop, čija je knjiga "Liječnici jaskanskog kraja" u izdanju jaskanskog Ogranka Matice hrvatske upravo izašla iz tiska. Ton-majstor u Zelini bio je Dominik Sečen, voditelj rasvjete Dominik Batušić, a šaptači i inspicijenti Antun Penić Ivanko i Dorian Rodić. Zelinčani i Jaskanci razgovarali su i o budućoj suradnji pa se nadamo se da ćemo zelinsku predstavu "Na proščenju" u organizaciji Kazališta Škrabe uskoro gledati i u Jastrebarskom.