{{current.main.temp.toFixed(1)}}°C Osjećaj: {{current.main.feels_like.toFixed(1)}}°C
{{current.wind.speed}} m/s
{{current.main.pressure}} hPa
{{current.main.humidity}}%
{{current.clouds.all}}%
20. Veljača 2014. 10:15

Pijesak iz Sahare zablatnio Prigorje

Ako vas je jučer popodne ili danas ujutro iznenadio blatnjav automobil ili okućnica, znajte da je razlog tome kiša sa saharskim pijeskom. Kao što navodi Crometeo, krivac za ovo su dvije ciklone, jedna nad područjem Libije, a druga nad Genovksim zaljevom sa svoje prednje strane donose velike količine toplog zraka podrijetlom iz Sahare.

Tako su u Italiji početkom ovog tjedna oboreni mnogi apsolutni rekordi za mjesec veljaču. Primjerice, u Pescari, na obali Jadranskog mora, izmjereno je rekordnih +26,3 Celzijevih stupnjeva. Osim topline, zračna masa podrijetlom s pustinjskog područja donijela je goleme količine pijeska i prašine nad Sredozemlje, koji je jučer uz kišu padao i na području Prigorja.

I dok je kod nas to bila “blatnjava” kiša, koja je ostavljala tragove na automobilima i drugim površinama, u Alpama se sve to pretvorilo jedan prirodni fenomen – crvenkasti snijeg, koji je u talijanskim Dolomitima padao u područjima iznad 2.000 metara nadmorske visine.

Za razliku od prošlog vikenda, koji je po temperaturama zraka bio primjereniji sredini travnja nego sredini veljače, prognoza za ovaj nije tako dobra. U subotu će biti oblačno i vjetrovito, a sunce bi se trebalo pokazati u nedjelju uz dnevnu temperaturu ne višu od 11 stupnjeva. [PD]

Povezane vijesti Više članaka
Prigorje.hr © Prigorje danas j.d.o.o.
Postavke kolačića Web stranice portala Prigorje.hr koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja portala, te oglašavati relevantne ponude korisnicima.
Napredne postavke kolačića Web stranice portala Prigorje.hr koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja portala, te oglašavati relevantne ponude korisnicima. Kroz napredne postavke je moguće kvalitetnije urediti prefrencije.
  • Osnovni kolačići
  • Kolačići vezani uz spremanje privola korisnika (ne sadrže identifikacijske podatke), te kolačići vezani uz anonimizirano praćenje prometa na stranicama Prigorje.hr (Google Analytics)
  • Analitika
  • Sustav za naprednije praćenje ponašanja korisnika. Svi korisnici su anonimizirani i informacije o njima su svedene na vrstu operativnog sustava i pretraživač (browser) koji koriste.
  • Oglašavanje
  • Kolačići za korištenje sustava za personalizaciju oglašavanja na temelju anonimiziranih aktivnosti Prigorje.hr-a.
  • Društvene mreže
  • Prikaz interaktivnih elemenata društvenih mreža na stranicama Prigorje.hr
Zatvori