{{current.main.temp.toFixed(1)}}°C Osjećaj: {{current.main.feels_like.toFixed(1)}}°C
{{current.wind.speed}} m/s
{{current.main.pressure}} hPa
{{current.main.humidity}}%
{{current.clouds.all}}%
19. Srpanj 2017. 10:37

Izvješće s višednevne ekskurzije u Prag

U višednevnoj ekskurziji u Prag sudjelovali su učenici Srednje škole Dragutina Stražimira, u pratnji Andreje Regvat – razrednice 3.P razreda, Tatjane Kralj – razrednice 2.A razreda, Marine Bedeković – razrednice 3.OG1 razreda, Igora Čorkala – razrednika 3.OG2 razreda i Martine Madžarac – zamjenice razrednice 3.P razreda.

Polazak je bio u 5:00 sati 29.6.2017. s parkirališta Vatrogasnog centra u Svetom Ivanu Zelini, a povratak 4.7.2017. u 22:00 na mjesto polaska.

Prvi dan putovanja posjetili su Telč, maleni grad na rijeci Jihlavai u južnoj Moravskoj. Povijesno središte grada je gradski trg koji je jedinstven kompleks duge urbane plaže s dobro očuvanim renesansnim i baroknim kućama s visokim zabatima i arkadama otvorenim prizemljem. Zbog toga je 1992. godine upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi.

Drugi dan proveli su u razgledavanju Praga, glavnog i najvećeg grada Češke te njegovog kulturnog i gospodarskog središta. Prag ima dobro očuvanu srednjovjekovnu gradsku jezgru: Hradčani i Malá Strana na lijevoj obali te Staré Město, Josefov i Nové Město (Stari, Josefov/Židovska četvrt i Novi grad) na desnoj obali Vltave. Od 1992. Stari dio Praga uvršten je u UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi kao divan primjer razvoja europskog grada od 11. do 18. stoljeća.

Treći dan putovanja obišli su grob Dragutina Stražimira na groblju Olšani, čije ime nosi naša Škola. Nakon toga su krenuli prema Kutnoj Hori, gradu na rijeci Vrchlice u Češkoj, u pokrajini u Središnjoj Češkoj, oko 50-ak km istočno od Praga. Povijesni centar grada, uključujući i gotičku crkvu Svete Barbare, zaštitnice rudara, nalazi se na popisu UNESCO-ve Svjetske baštine, gdje su razgledali rudnik srebra.

Posjetili su i slavnu Kosturnicu (Kostnice Sedlec) u Sedlecu. Kosturnica u Sedlecu je katolička kapela Crkve Svih Svetih (Hřbitovní kostel Všech Svatých) koja sadrži kosti između 40.000 do 70.000 pokojnika, od kojih su mnoge kosti dijelom dekoracija i namještaja kapele.

Karlovy Vary, grad i toplice na zapadu Češke, posjetili su četvrti dan putovanja, gdje su razgledali tvornicu stakla Moser i muzej Becherovke. Grad je osnovao car Karlo IV. 1370. godine. Toplice su privlačile europsku aristokraciju sve do Prvog svjetskog rata. U gradu se održava i poznati filmski festival, koji se upravo održavao u vrijeme njihova posjeta.

U glavnom gradu njemačke savezne pokrajine Saske – Dresdenu proveli su peti dan putovanja. Grad je smješten u dolini rijeke Labe. Dresden je jedno od glavnih gradskih središta na istoku Njemačke.

Posljednji dan putovanja pri povratku u Zelinu zaustavili su se u Český-om Krumlov-u, gradu na rijeci Vltavi u češkoj pokrajini Južna Češka. Grad je sagrađen oko dvorca iz 13. st. s gotičkim, renesansnim i baroknim elementima. Izvanredan je primjer malog srednjovjekovnog grada čija je građevinska baština ostala netaknuta zahvaljujući mirnom razvoju tijekom pet stoljeća. Zbog toga je povijesno središte grada 1992. godine upisano na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi.

[PD; Autori: Andreja Regvat, Martina Madžarac i Tatjana Kralj]

Galerija slika

Prikaži cijelu galeriju
Povezane vijesti Više članaka
Prigorje.hr © Prigorje danas j.d.o.o.
Postavke kolačića Web stranice portala Prigorje.hr koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja portala, te oglašavati relevantne ponude korisnicima.
Napredne postavke kolačića Web stranice portala Prigorje.hr koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja portala, te oglašavati relevantne ponude korisnicima. Kroz napredne postavke je moguće kvalitetnije urediti prefrencije.
  • Osnovni kolačići
  • Kolačići vezani uz spremanje privola korisnika (ne sadrže identifikacijske podatke), te kolačići vezani uz anonimizirano praćenje prometa na stranicama Prigorje.hr (Google Analytics)
  • Analitika
  • Sustav za naprednije praćenje ponašanja korisnika. Svi korisnici su anonimizirani i informacije o njima su svedene na vrstu operativnog sustava i pretraživač (browser) koji koriste.
  • Oglašavanje
  • Kolačići za korištenje sustava za personalizaciju oglašavanja na temelju anonimiziranih aktivnosti Prigorje.hr-a.
  • Društvene mreže
  • Prikaz interaktivnih elemenata društvenih mreža na stranicama Prigorje.hr
Zatvori