{{current.main.temp.toFixed(1)}}°C Osjećaj: {{current.main.feels_like.toFixed(1)}}°C
{{current.wind.speed}} m/s
{{current.main.pressure}} hPa
{{current.main.humidity}}%
{{current.clouds.all}}%
02. Veljača 2014. 22:55

EKSKLUZIVNO! Nizozemci se žele vratiti na zelinske bazene nakon 44 godine

Sredinom siječnja na elektroničku  adresu zelinskog gradonačelnika Hrvoja Košćeca stigao je zanimljiv upit: „Moje ime je Matthieu van der Werff i iz Nizozemske sam. Supruga i ja bili smo prije 44 godine u Zelini u kampu „Autokamp Bazeni“. Rado bi ponovno posjetili Sveti Ivan Zelinu ove godine. Možete li nam, molim Vas, poslati više informacija o kampu?“

Priča koja slijedi potvrda je koliko su zapravo zelinski bazeni bili popularni. Gotovo svaki Zagrepčanin će na spomen Zeline odmah pitati i za zelinske bazene, a vidimo da su oni bili posjećeni i od europskih turista, pogotovo onih iz zemalja Beneluksa i Njemačke. Kad smo pitali gradonačelnika Košćeca je li ga iznenadilo pismo i što je odlučio odgovoriti, rekao je kako ga je dijelom ovo pismo rastužilo! jer je morao odgovoriti da su bazeni porušeni, ali s druge strane osjećao se ponosno što lijepa sjećanja na Zelinu još uvijek žive. Zapravo, kaže gradonačelnik Košćec, u tom trenutku shvatite koliko su još uvijek bazeni snažan simbol Zeline. „Nevjerojatno je da se upravo sada, kada se raščišćava istina o Zelinskim bazenima i donose ključne odluke, javlja netko iz daleke Nizozemske i pita za naše bazene. Meni osobno to je još jedan znak da se za bazene treba boriti svim srcem. Njih danas fizički nema, porušili su ih i uništili, ali nikada ih neće moći izbrisati iz naših sjećanja, naših srca i naših snova. Borit ću se koliko treba, samo da ti bazeni ponovno budu naši“ – izjavio je za Prigorje.hr gradonačelnik Košćec i objasnio kako je u kontaktu s Nizozemcima, koji su nakon njegovog odgovora poslali i drugo pismo. Prenosimo ga u nastavku, a ova priča sigurno će imati i nastavak o čemu ćemo rado izvještavati na našem portalu.

Poštovani gospodine Košćec,

Hvala Vam na odgovoru. U Sveti Ivan Zelinu smo došli na godišnji odmor u razdoblju 12. srpnja do 2. kolovoza 1969. godine. Upoznali smo obitelj od kojih smo kupovali jaja i mlijeko. S tom obitelji smo išli i na izlete u Postojnsku jamu i Mariju Bistricu. Nažalost, otac obitelji slomio je ruku i njegova je žena došla do nas u kamp pitati nas bi li ga mogli odvesti u bolnicu u Zagreb. Naravno da smo ga odvezli i ostali s njim u bolnici do tri sata ujutro. Sljedeći dan smo se morali vratiti po nalaz i na pregled da li je ruka dobro namještena. Nakon toga smo nekoliko godina uzastopce dolazili na odmor u Zelinu, zbog ljudi, šuma, prirode i vina. Kako smo se selili u Nizozemskoj, izgubili smo fotoalbum i notes s podacima o obitelji iz Zeline. Krajem 2013. pronašli smo taj notes i nakon toga pokušali Internetom doći do podataka o obitelji s kojima smo se sprijateljili u Zelini. Našli smo adresu, poslali pismo, ali nažalost nismo dobili nikakav odgovor. To je i razlog zašto bi htjeli ponovno doći u Sveti Ivan Zelinu, u kamp, da potražimo obitelj. Ne znamo ni jesu li oni više živi. Bili su to Ivan, njegova žena Angelika i kćeri Ivanka i Maria. Adresa je obitelj Mrinjak, Vladimira Nazora 67.
Bit ćemo jako sretni ukoliko možemo posjetiti obitelj, a naravno javit ćemo se i Vama po dolasku. U privitku Vam šaljem nekoliko fotografija da vidite kako je to bilo prije 44 godine u Svetom Ivanu Zelini. S poštovanjem,
 
Matthieu van der Werff
Spoelderstraat 9
2037 EJ Haarlem
Holland.

[MD]

Galerija slika

Prikaži cijelu galeriju
Povezane vijesti Više članaka
Prigorje.hr © Prigorje danas j.d.o.o.
Postavke kolačića Web stranice portala Prigorje.hr koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja portala, te oglašavati relevantne ponude korisnicima.
Napredne postavke kolačića Web stranice portala Prigorje.hr koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja portala, te oglašavati relevantne ponude korisnicima. Kroz napredne postavke je moguće kvalitetnije urediti prefrencije.
  • Osnovni kolačići
  • Kolačići vezani uz spremanje privola korisnika (ne sadrže identifikacijske podatke), te kolačići vezani uz anonimizirano praćenje prometa na stranicama Prigorje.hr (Google Analytics)
  • Analitika
  • Sustav za naprednije praćenje ponašanja korisnika. Svi korisnici su anonimizirani i informacije o njima su svedene na vrstu operativnog sustava i pretraživač (browser) koji koriste.
  • Oglašavanje
  • Kolačići za korištenje sustava za personalizaciju oglašavanja na temelju anonimiziranih aktivnosti Prigorje.hr-a.
  • Društvene mreže
  • Prikaz interaktivnih elemenata društvenih mreža na stranicama Prigorje.hr
Zatvori