{{current.main.temp.toFixed(1)}}°C Osjećaj: {{current.main.feels_like.toFixed(1)}}°C
{{current.wind.speed}} m/s
{{current.main.pressure}} hPa
{{current.main.humidity}}%
{{current.clouds.all}}%
24. Travanj 2021. 10:11

DETEKTOR: ugovor za nogostup

Izgradnja nogostupa uz državnu cestu ide, a sva dokumentacija i ugovori su valjani – zaključak je to slučaja kojim se bavimo u rubrici DETEKTOR. Podsjećamo, pokrenuli smo ovu rubriku kako bi pisali o različitim vijestima, stavovima i izjavama političkih kandidata u sklopu lokalnih izbora, jer u šumi svakakvih obećanja i informacija treba prepoznati što je laž, a što istina.

Veliku pozornost privukla je jučerašnja objava stranice X Zelina u kojoj su pozvali gradonačelnika Hrvoja Košćeca da se očituje o potpisu ugovora za gradnju nogostupa, koji je prema mišljenju te stranice  obmanjivanje javnosti. Napisali su da su si dali vremena, provjerili te napisali da je ugovor nevažeći te da ugovor nije uopće potpisan, “nego se samo tek toliko naslikavati za predizborne potrebe”. Nadalje tvrde “U svakom slučaju, gradonačelnik zakonski nije sad mogao potpisati taj ugovor. Kako god da se okrene, ispada da je u pitanju obmanjivanje javnosti”. Ovaj FB post X Zelina je obrisala nakon što se gradonačelnik Košćec na svojoj FB stranici i očitovao na njihove optužbe. Nakon toga su iz X Zeline optužili gradonačelnika da je zlonamjeran te da oni “nisu iznijeli tvrdnju već samo pretpostavku”. Kako se u današnje vrijeme ništa ne može sakriti, objavljujemo oba posta X Zeline, onaj obrisan i ovaj novi.

Također, objavljujemo i reakciju gradonačelnika Košćeca na ova slučaj u kojoj je objasnio zakonsku regulativu. Nakon optužbe pa konkretne reakcije i objašnjenja od strane gradonačelnika Košćeca te nakon toga brisanja prvog posta i posipanja pepelom od strane X Zelina, možemo samo zaključiti da je s nogostupom i dokumentacijom sve u redu. Što se ne bi moglo reći za komunikaciju X Zelina, koji kad god im nešto ne odgovara izliku pronalaze u lažnom i neosnovanom prozivanju drugih. Između ostalih kontinuirano prozivaju i ovaj portal, čije se izvještavanje za razliku od njihovih osobnih i neosnovanih “pretpostavki” bazira na činjenicama.

Očitovanje gradonačelnika Košćeca: Informacija objavljena na stranicama X Zeline je lažna, ali to nije nikakvo iznenađenje s obzirom na sadržaj koji se tamo objavljuje. Radi se o stranici koja je u službi promocije jednog kandidata koji se već više puta izblamirao svojim nepromišljenim izjavama i neznanjem. Ovo je nažalost samo nastavak takve politike, koja iz neozbiljnosti prelazi u zločestoću. Kako inače objasniti da netko tko se natječe za čelno mjesto grada svim silama ide protiv izgradnje nogostupa? Jedini problem koji imamo oko gradnje tog nogostupa ima poveznice s dotičnom osobom, a sada i ovime pokušavaju zbuniti javnost. Nisam savršen, ali radim pošteno i Sveti Ivan Zelina svakim danom postaje sve bolje i ljepše mjesto za život!

A da su si dotični dali vremena i stvarno proučili predmet, onda bi znali da:

Odluka o odabiru je postala izvršna dana 10. travnja 2021. godine.

Sukladno članku 307. st. 3. ZJN 2016 smatra se da je ugovor o javnoj nabavi ili okvirni sporazum sklopljen na dan izvršnosti odluke o odabiru. Dakle, u konkretnom slučaju ugovor o javnoj nabavi sklopljen je dana 10. travnja 2021. godine.

Člankom 312. st. 1. ZJN 2016 propisano je da ugovorne strane sklapaju ugovor o javnoj nabavi ili okvirni sporazum u pisanom obliku u roku od 30 dana od dana izvršnosti odluke o odabiru. Štoviše, člankom 443. st. 2. podst. 8. istog Zakona propisano je da će se kazniti za prekršaj pravna osoba koja je naručitelj ako u zakonskom roku ne sklopi ugovor o javnoj nabavi ili okvirni sporazum u pisanom obliku. Prema tome, ako je postupak javne nabave pokrenut prije stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora pa je nakon stupanja na snagu te odluke potrebno zaključiti ugovor, izvršni ga čelnik mora zaključiti bez obzira na ograničenja utvrđena ZoPPV-om jer je riječ o provedbi Zakona o javnoj nabavi.

Člankom 87. ZJN 2016 propisano je da otvoreni i ograničeni postupak te partnerstvo za inovacije započinju od dana slanja poziva na nadmetanje. U konkretnom slučaju poziv za nadmetanje poslan je 10.02.2021. godine, dakle postupak javne nabave pokrenut je skoro dva mjeseca prije raspisivanja izbora.

Povezane vijesti Više članaka
Prigorje.hr © Prigorje danas j.d.o.o.
Postavke kolačića Web stranice portala Prigorje.hr koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja portala, te oglašavati relevantne ponude korisnicima.
Napredne postavke kolačića Web stranice portala Prigorje.hr koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja portala, te oglašavati relevantne ponude korisnicima. Kroz napredne postavke je moguće kvalitetnije urediti prefrencije.
  • Osnovni kolačići
  • Kolačići vezani uz spremanje privola korisnika (ne sadrže identifikacijske podatke), te kolačići vezani uz anonimizirano praćenje prometa na stranicama Prigorje.hr (Google Analytics)
  • Analitika
  • Sustav za naprednije praćenje ponašanja korisnika. Svi korisnici su anonimizirani i informacije o njima su svedene na vrstu operativnog sustava i pretraživač (browser) koji koriste.
  • Oglašavanje
  • Kolačići za korištenje sustava za personalizaciju oglašavanja na temelju anonimiziranih aktivnosti Prigorje.hr-a.
  • Društvene mreže
  • Prikaz interaktivnih elemenata društvenih mreža na stranicama Prigorje.hr
Zatvori