{{current.main.temp.toFixed(1)}}°C Osjećaj: {{current.main.feels_like.toFixed(1)}}°C
{{current.wind.speed}} m/s
{{current.main.pressure}} hPa
{{current.main.humidity}}%
{{current.clouds.all}}%
23. Prosinac 2020. 14:51

Hajka oko nogostupa

Iznošenje neistina, manipulacije i uznemirivanje javnosti obilježja su političke komunikacije koje je u javni prostor više od svih unio američki predsjednik Donald Trump. Međutim, s obzirom na događanja u Svetom Ivanu Zelini u posljednje vrijeme, možemo se slobodno zapitati: je li i Zelina na tom putu?

Gospodin Vladimir Zerec je javna osoba, lokalni političar, o kojem smo već pisali da ima ambicije postati gradonačelnikom Svetog Ivana Zeline na lokalnim izborima u svibnju iduće godine. Međutim, okolnosti vezane uz njegovo političko djelovanje zanimljivije su iz dana u dan. Ne mislimo tu na plakate Promjena, Kaj bu prije gotovo? i drugu promociju koju radi putem interneta i jumbo plakata. Radi se o jednom slučaju koji je opasan presedan i zbog kojeg se treba zapitati radi li se o političkom djelovanju ili je pređena granica u odnosu na ono što je društveno i javno prihvatljivo?

Konkretno, radi se o aktivnostima koje su možda mogle, a možda im i je to upravo bio cilj, preko nogostupa srušiti proračun za 2021. godinu i dovesti grad u krizu i privremeno financiranje. Dva dana prije sjednice na Facebook stranici X Zelina prozvani su svi gradski vijećnici imenom i prezimenom uz poruku „Prema našim (provjerenim) saznanjima dio vlasnika s parcelama preko kojih bi prelazio nogostup, odbili su dati suglasnost, a prema još uvijek važećim zakonima Republike Hrvatske ukoliko nemaš suglasnost, ne možeš dobiti ni građevinsku dozvolu.“ Od gradskih vijećnika nakon toga traži se da „konačno počnu postavljati konkretna pitanja“, a i građane se poziva na kontakt prema vijećnicima da inzistiraju na postavljanju ovih pitanja.

U svemu ovome ne bi trebalo biti ništa sporno. Transparentnost je potrebna i poželjna, ali upravo ona nedostaje u ovom tekstu. Odmah upada u oči je da nije objavljen „provjereni“ izvor, što je čudno jer ako je provjereno nema razloga da to onda i ne objavi. A druga još važnija informacija koja nedostaje u ovom tekstu s “provjerenim izvorom” je da je suglasnost odbila dati obitelj Zerec. Istovremeno, sam Vladimir Zerec je povezan sa ovom spomenutom X Zelina stranicom, što se vrlo brzo možete vidjeti uz malo proučavanja. Radi se zapravo o staroj Facebook stranici Radio Zeline, koju je osoba koja ju je održavala na radiju prisvojila i preimenovala. U opisu stranice je poveznica na portal lokalnatv.com na kojoj se oglašava Kemoton grupa, a uređuje ju isti tim suradnika s kojima Zerec surađuje na drugim projektima.

Ova informacija postala ja poznata javnosti na samom Gradskom vijeću, kroz vijećničko pitanje ima li nogostup građevinsku dozvolu ili ne? Na zahtijevanje vijećnika Krešimira Potočkog da gradonačelnik odgovori na ovo pitanje s da ili ne, gradonačelnik Košćec je objasnio kako je nogostup podijeljen na dionice i da dionice koje kreću u gradnju 2021. godine imaju građevinsku dozvolu. Potvrdio je i da postoji problem na izdvojenoj dionici na Prodancu, gdje su Zerecovi u najvećem dijelu (274 m2)  vlasnici parcele na toj dionici, i oni su odbili dati suglasnost, tj. prodati spomenutu parcelu Gradu po ponuđenoj cijeni za nogostup. Nakon toga je istaknuo kako je primoran objasniti kontekst cijelog ovog slučaja, zbog upravo ovakvih dezinformacija koje se putem Facebook stranice X Zelina guraju u javnost. I tako se cijela ova priča koja s dvije različite strane vodi do Zereca, počela odmotavati.

Na kraju se nemoguće ne zapitati: je li moguće da se Vladimir Zerec ruga cijeloj zelinskoj javnosti pa preko Facebook stranice kao „provjereni izvor“ radi pritisak na gradske vijećnike, a istovremeno su Zerecevi ti koji blokiraju izgradnju nogostupa? To je pitanje na koje će morati odgovoriti sam Vladimir Zerec, kao javna osoba i političar koji je već započeo svoju kampanju i borbu da dođe na vlast. [PD; Foto: Google street]

Povezane vijesti Više članaka
Prigorje.hr © Prigorje danas j.d.o.o.
Postavke kolačića Web stranice portala Prigorje.hr koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja portala, te oglašavati relevantne ponude korisnicima.
Napredne postavke kolačića Web stranice portala Prigorje.hr koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja portala, te oglašavati relevantne ponude korisnicima. Kroz napredne postavke je moguće kvalitetnije urediti prefrencije.
  • Osnovni kolačići
  • Kolačići vezani uz spremanje privola korisnika (ne sadrže identifikacijske podatke), te kolačići vezani uz anonimizirano praćenje prometa na stranicama Prigorje.hr (Google Analytics)
  • Analitika
  • Sustav za naprednije praćenje ponašanja korisnika. Svi korisnici su anonimizirani i informacije o njima su svedene na vrstu operativnog sustava i pretraživač (browser) koji koriste.
  • Oglašavanje
  • Kolačići za korištenje sustava za personalizaciju oglašavanja na temelju anonimiziranih aktivnosti Prigorje.hr-a.
  • Društvene mreže
  • Prikaz interaktivnih elemenata društvenih mreža na stranicama Prigorje.hr
Zatvori