{{current.main.temp.toFixed(1)}}°C Osjećaj: {{current.main.feels_like.toFixed(1)}}°C
{{current.wind.speed}} m/s
{{current.main.pressure}} hPa
{{current.main.humidity}}%
{{current.clouds.all}}%
18. Ožujak 2020. 18:08

LiDraNo

U ožujku je u dvorani Kraluš Pučkog otvorenog učilišta Sveti Ivan Zelina održana  smotra LiDraNo za učenike srednjih škola Zagrebačke županije. Domaćin je bila Osnovna škola Ksavera Šandora Đalskog, a suorganizator Srednja škola Dragutina Stražimira.

LiDraNo je smotra literarnog, novinarskog i dramskog stvaralaštva, koja učenicima pruža priliku da svoje literarne i novinarske radove, školske listove, radijske emisije, te scenske nastupe prezentiraju publici. Sve radove vrednuju povjerenstva sastavljena ne samo od nastavnika, nego i osoba koje se profesionalno bave književnošću, novinarstvom i glumom.

Jutarnji su program otvorenja zajednički osmislili i realizirali učenici i nastavnici spomenutih škola, a nazočne su pozdravili gospođa Lidija Smrndić, v.d. ravnatelja donjozelinske osnovne škole, gospodin Hrvoje Koščec, gradonačelnik Svetog Ivana Zeline, te gospođa Mirela Katalenac, pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Zagrebačke županije, koja je i službeno otvorila Smotru.

U kategoriji literarnih radova Povjerenstvo je u sastavu Darija Žilić, Marijan Grakalić i Đurđica Silvija Škrak za državnu razinu Smotre temeljem propisanih brojčanih odrednica predložilo tri literarna rada.

Prvi je predloženi rad Moja sestra, učenice Mije Cerovečki iz Srednje škole Ivan Švear, Ivanić-Grad. Mentorica učenice je profesorica Valentina Pižir. Drugi je predloženi rad naslovljen Tri točkice, autora Tina Fresla iz Srednje škole Jastrebarsko. Mentorica je profesorica Barbara Baždarić. Posljednji literarni rad koji je Povjerenstvo predložilo za državni LiDraNo rad je Helene Škarec, učenice zelinske Srednje škole Dragutina Stražimira, naslovljen Plavi skakači. Helenina je mentorica profesorica Ljiljana Đerek.

Samostalne je novinarske radove vrednovalo Povjerenstvo u sastavu Želimir Štefanović, Sanja Prijatelj i Marina Žilavec, koji su za državnu Smotru predložili dva samostalna rada. Prvi je intervju pod nazivom Prva među kraljicama, kojega potpisuje Vito Menjak, učenik Srednje strukovne škole Samobor. Mentorica je profesorica Vesna Ratković. Drugi je predloženi rad komentar učenika Lovre Počepana pod naslovom Potresi 2020. Lovro je učenik Gimnazije Velika Gorica, a njegova je mentorica profesorica Melita Jakopović.

Isto je Povjerenstvo vrednovalo i školske listove, te je na državnu Smotru uputilo oba prijavljena školska lista. Srednja škola Ban Josip Jelačić iz Zaprešića na ovogodišnjem je LiDraNu sudjelovala sa školskim listom pod nazivom Ban. Glavni je urednik učenik Mišel Šrbec, a mentorica profesorica Lana Milašinović. Iz vrbovečke je srednje škole na Smotri predstavljen školski list pod nazivom Koraci, urednice Tajane Milković. Mentorica je profesorica Ivana Perković.

Povjerenstvo za radijske emisije u sastavu Diana Koller, Edi Kirschenheuter i Melita Jakopović za sudjelovanje na državnoj Smotri predložilo je tematsku radijsku emisiju Od kopita pa do struje, djelo učenika Marka Pesekija i Valentina Martinca iz velikogoričke Zrakoplovne tehničke škole Rudolfa Perešina. Pri njenom ih je stvaranju vodila mentorica Nina Selman Hrvatić.

U pojedinačnim smo scenskim nastupima imali priliku čuti monologe i kazivanja poezije, a Povjerenstvo je imalo zadatak izdvojiti samo jedan od pet pojedinačnih nastupa i predložiti ga za državnu Smotru. To je nastup učenika Marijana Tomića iz Gimnazije Velika Gorica, koji je kazivao stihove pjesme Ne daj se, Ines! Arsena Dedića.

Naposljetku, u kategoriji skupnih dramskih nastupa za državnu su Smotru predložene dvije izvedbe, no one će proći dodatno vrednovanje državnog povjerenstva, koje će iz Prvog izbornog područja, koje osim Zagrebačke obuhvaća još tri druge županije, izdvojiti ukupno dva nastupa koji će zaista biti izvedeni na državnom LiDraNu.

Prvi je predloženi nastup učenika Srednje škole Jastrebarsko, koji su na sceni prikazali djelo pod naslovom 1. U izvedbi je sudjelovalo sedam učenika: Leona Jerčinović, Dominik Cvetan, Damjan Križanić, Barbara Golub, Karla Fabijanić, Antonio Brajak i Anja Baričević. Vrijedi napomenuti da su učenici ujedno i autori teksta, a pri njegovu ih je stvaranju i izvedbi vodila mentorica Antonija Vlahović.

Drugi je dramsko-scenski nastup koji je ušao u uži izbor za državnu razinu Smotre, djelo učenika Srednje škole Vrbovec pod naslovom Ispitna groznica. Riječ je o učeničkim improvizacijama koje su izveli Fran Ivan Mataković, Marija Dropulja, Elena Čolig, Ines Đorđević, Petra Kovjanović, Sara Kuntić i Laura Periša. Njihova je mentorica profesorica Nada Poturiček.

Vrednovanje dramsko-scenskih nastupa provelo je povjerenstvo u sastavu Dubravko Sidor, Katarina Kolega, Dubravka Purić i Ivan Đuričić. Gospodin Đuričić ujedno je i državni izbornik za dramski dio Smotre. Valja napomenuti da je, po mišljenju mentora, ovo Povjerenstvo svoj posao odradilo iznimno dobro i detaljno, te su svi nazočni u dvorani Kraluš Pučkog otvorenog učilišta imali priliku kroz komentare učeničkih nastupa dobiti i seminar o glumi i glumačkoj pedagogiji.

Po završetku vrednovanja zahvalnice i priznanja učenicima i mentorima uručila je Martina Zerec, ravnateljica Srednje škole Dragutina Stražimira, koja je učenike podsjetila da LiDraNo nije natjecanje nego smotra te se svi koji su imali priliku svoje radove pokazati cijeloj Zagrebačkoj županiji, već samim time što su se našli na ovoj razini Smotre, mogu smatrati pobjednicima.

Smotru je zatvorio zbor učenika i nastavnika zelinske srednje škole pod ravnanjem profesorice Kristine Benčić izvedbom poznate studentske himne Gaudeamus.

Galerija slika

Prikaži cijelu galeriju
Povezane vijesti Više članaka
Prigorje.hr © Prigorje danas j.d.o.o.
Postavke kolačića Web stranice portala Prigorje.hr koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja portala, te oglašavati relevantne ponude korisnicima.
Napredne postavke kolačića Web stranice portala Prigorje.hr koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja portala, te oglašavati relevantne ponude korisnicima. Kroz napredne postavke je moguće kvalitetnije urediti prefrencije.
  • Osnovni kolačići
  • Kolačići vezani uz spremanje privola korisnika (ne sadrže identifikacijske podatke), te kolačići vezani uz anonimizirano praćenje prometa na stranicama Prigorje.hr (Google Analytics)
  • Analitika
  • Sustav za naprednije praćenje ponašanja korisnika. Svi korisnici su anonimizirani i informacije o njima su svedene na vrstu operativnog sustava i pretraživač (browser) koji koriste.
  • Oglašavanje
  • Kolačići za korištenje sustava za personalizaciju oglašavanja na temelju anonimiziranih aktivnosti Prigorje.hr-a.
  • Društvene mreže
  • Prikaz interaktivnih elemenata društvenih mreža na stranicama Prigorje.hr
Zatvori