{{current.main.temp.toFixed(1)}}°C Osjećaj: {{current.main.feels_like.toFixed(1)}}°C
{{current.wind.speed}} m/s
{{current.main.pressure}} hPa
{{current.main.humidity}}%
{{current.clouds.all}}%
20. Lipanj 2020. 13:49

Ususret Veneri – putovanje Jutarnjom zvijezdom

„Ususret Veneri – putovanje Jutarnjom zvijezdom“ nova je knjiga Radovana Brlečića, putopisca i novinara koji već godinama živi i radi na relaciji Sveti Ivan Zelina – Pula. Radek, kako ga svi znamo i zovemo, uz landranje kopnom veliki je zaljubljenik u more pa je ovu svoju knjigu posvetio, kako sam kaže, „viđenom i neviđenom za plovidbe od Pule do Visa ljeti 2015. u društvu prijatelja iz Majne grupe, kako zovemo našu kumpaniju i koji će biti homage našim plovidbama dugim dvadeset ljeta“. Knjiga je izašla u nakladništvu Pučkog otvorenog učilišta Sveti Ivan Zelina, a predstavili su je književnik Marijan Grakalić te glumac i spiker Dubravko Sidor koji je pročitao nekoliko ulomaka iz knjige. Na predstavljanju su uz brojne prijatelje i goste sudjelovali i o knjizi govorili: gradonačelnik Hrvoje Košćec, ravnateljica učilišta Vesna Bičak-Dananić, Ivica Kukovačec zadužen za računalni slog knjige te Zoran Osrečak, autor naslovne fotografije. U nastavku vam donosimo tekst pogovora kojeg potpisuje Marijan Grakalić.

Pogovor ili zašto se Radovan Radek Brlečić vraća na Veneru

Knjiga Radovana Radeka Brlečića ”Ususret Veneri – Putovanje Jutarnjom zvijezdom” autentičan je biografski i putopisni dokument, ujedno i vrijedno književno zdanje o prijateljstvu i plovidbi istočnom obalom Jadranskog mora, o otocima, o Istri i starim crkvama i lukama, uvalama i brodovima, povijesti i ljudima, psima i hobotnicama, običajima i ritualima, ribama i vjetrovima, mijenama i jedrima, te o sitnicama koje obično život znače. Nema tu niti jednog suvišnog slova. Dapače, gotovo spartanska kratkoća opisa događaja, ritam naracije koji dolazi iz konkretnih situacija ne zahtijevajući nikakvu dodatnu ili maštom nadahnutu refleksiju, osnovna su kvaliteta ove veoma usredotočene i originalne knjige, nastale na osnovu autorova vrijedna životna iskustva.

Iščitavanje knjige ”Ususret Veneri” moguće je na više načina što je njezina važna kvaliteta. Tematski se izdvajaju tri okosnice koje se i tako stalno međusobno prepliću.

Prva je ”Majne grupa”, dakle, društvo prijatelja koji sa svojim brodicama zajedno brode svakog ljeta, ili kad imaju prigodu, međusobno se družeći, pomažući i nadopunjujući. Isplovljavajući iz lučice Delfin u Puli, s mjesta iza kojeg nema više ničega osim mora, ono postaje njihovom svetkovinom i avanturom. U maniri pažljivog kroničara, Radek nikada ne bilježi ono što je nevažno. Govori se o konkretnim ljudima, njihovim brodovima, plovidbama, lovu na ribu, dosegnutim mjestima, neverama, djeci i unucima, rođenjima, odlascima, pogrebima. Nema tu niti jednog opisa koji ne bi bio vezan uz more i planove plovidbe kojeg družina zajedno kuje i nastoji s više ili manje uspjeha ostvariti. Ta povezanost solju, te pramcem i krmom, zbiva se u jednom dugom i višedecenijskom periodu što dakako, samo naglašava trajnu i rijetko ozbiljnu posvećenost prijateljstvu. Njegovom izdizanju iznad prosjeka jer ga obogaćuje ona jedinstvenost kakvu samo more može dati.

Druga važna linija čitanja je Mare Nostrum Croaticum. Jadran je prikazan kao historijski  zatečeni prostor uvjerenja, ufanja i ljubavi. More je to bitno mjesto izvorne pustolovine i susreta s neprovidnim. Uz to, ono je i dio naše pripadnosti još od doba kad je njime zavladala kruna kneza Domagoja. Riznica baštine koju u brojnim detaljima Brlečić veoma vješto esejizira, navodeći niz važnih i mnogima slabije poznatih detalja. Upravo to poznavanje povijesti i njezina živopisna prikaza koji se iščitava u gotovo svakoj plovidbi vodi nas od prapovijesti do drevnih antičkih peljara i građevina, mitova i događaja,  do Bizanta i cara i kroničara Porfirogenetea koji je također plovio u X. stoljeću ovim obalama i to zapisao, pa do prvih kamenih crkvica, monumentalnih bazilika, samostana, kolosalnih utvrda, skrivenih luka, Hrvata, Mlečana, Turaka i svjetskih i drugih ratova. U tom pogledu plovidbe brodicama po otocima i uz obalu u naše drevne gradove  plovidba je i u povijesni svijet i njegova mnogobrojna značenja.

Treća linija čitanja Brlečićeva životna putopisa je intencija koja se provlači kroz cijelu knjigu od početka do kraja, a to je dosegnuti odnosno doploviti do otoka Visa. U raznim godinama i on sam i njegova Majne grupa planirali su tu plovidbu, ali se uvijek iz raznih razloga odustalo. Vis, unatoč burama i nemirnom moru, bolestima autora i zahtjevne plovidbe, polako i sigurno postaje cilj prema kojem se stremi. On je ishodište koje u ovoj knjizi nije dosegnuto ali je naznačeno, i to na nekoliko načina. Prvo, otok Vis je središnja strateška točka Jadranskog mora naseljena još od prapovijesti. Vis je ujedno i prva grčka kolonija na Jadranu, ali i nautičarski izazov. U jednom kratkom osvrtu u knjizi autor piše i o znamenitoj Viškoj bitci iz 1866. kada je austro-ugarska flota porazila talijansku i time odredila dalji tijek povijesti istočne obale Jadranskog mora. No, ploviti morem ususret Veneri i pri tome dosegnuti otok Vis ipak nije slučajno. Jedan od najstarijih arhajskih nalaza simbola zvijezde Venere, šest ukrštenih zraka, nalazi se na jednom od četiri minijaturna grčka žrtvenika pronađenih baš na Visu. Tek u kasnijem razdoblju taj znak postaje prsni ili čeoni ukras boginje, naravno, Venere. Ostvarenje dosezanja Venere, dakle, ostvarili su već stari Grci, prvi graditelji zapadnog svijeta. Treba je, očito, u svakom naraštaju, doseći opet. O tome na ljudski i neposredan način govori i ova plovidbopisna knjiga.

Marijan Grakalić

Galerija slika

Prikaži cijelu galeriju
Povezane vijesti Više članaka
Prigorje.hr © Prigorje danas j.d.o.o.
Postavke kolačića Web stranice portala Prigorje.hr koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja portala, te oglašavati relevantne ponude korisnicima.
Napredne postavke kolačića Web stranice portala Prigorje.hr koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja portala, te oglašavati relevantne ponude korisnicima. Kroz napredne postavke je moguće kvalitetnije urediti prefrencije.
  • Osnovni kolačići
  • Kolačići vezani uz spremanje privola korisnika (ne sadrže identifikacijske podatke), te kolačići vezani uz anonimizirano praćenje prometa na stranicama Prigorje.hr (Google Analytics)
  • Analitika
  • Sustav za naprednije praćenje ponašanja korisnika. Svi korisnici su anonimizirani i informacije o njima su svedene na vrstu operativnog sustava i pretraživač (browser) koji koriste.
  • Oglašavanje
  • Kolačići za korištenje sustava za personalizaciju oglašavanja na temelju anonimiziranih aktivnosti Prigorje.hr-a.
  • Društvene mreže
  • Prikaz interaktivnih elemenata društvenih mreža na stranicama Prigorje.hr
Zatvori