{{current.main.temp.toFixed(1)}}°C Osjećaj: {{current.main.feels_like.toFixed(1)}}°C
{{current.wind.speed}} m/s
{{current.main.pressure}} hPa
{{current.main.humidity}}%
{{current.clouds.all}}%
01. Veljača 2021. 20:04

IN MEMORIAM ŽELJKO PAVIČIĆ

Danas smo se na Zelinskom groblju oprostili od našeg velikog sugrađanina Željka Pavičića, čovjeka koji je svojim četrdeset pet godišnjim stvaralaštvom obilježio zabavnu glazbu ne samo Hrvatske već i nekadašnje Jugoslavije. Preko 2000 Željkovih tekstova uglazbili su od sredine sedamdesetih godina prošlog stoljeća  vrhunski  glazbenici, a izvodili i još izvode najpoznatija imena domaće zabavne glazbe. Usto je za nekoliko stotina svojih tekstova komponirao glazbu. Meni su najdraže njegove balade, koje nama prijateljima i susjedima  znao otpjevati prateći se na gitari u iznimnim trenucima naših druženja.  Mnogo je iz tog golemog opusa postalo i ostalo evergreenima, vječno zelenim pjesmama s kojima su odrastale mnoge generacije. Željkovu stvaralačku ostavštinu čine i dva libreta za mjuzikle. No nije Željko bio samo uspješan i mnogo puta nagrađivani tekstopisac, skladatelj, dobitnik dijamantne ptice za veliku nakladu nosača zvuka, zlatnih i dijamantnih ploča, već je bio i pjesnik i pisac. Uz objavljene zbirke pjesama  rukopisu su ostale dvije bajkovite trilogije.

Željko nije rođen Zelinčanin, u Zelinu ga je dovela ljubav spram Marije. Čovjek velikog srca i umjetničke duše  svoju je ljubav prema supruzi Mariji, kćerima Sofiji i Silviji, unucima Borisu i Steli, prijateljima i djetinjstvu u rodnom Grđevcu iskazao stihovima. Djelić njih  nesebično je poklonio i našim gradu, Bocakovoj ulici u kojoj je živio, susjedima i prijateljima. U zbirci pjesama Testament srca svi su oni opjevani.

Hvala Bogu što sam imao to što sam imao, i da se ponovno rodim, ja bih bio vjerojatno isto. Ne žalim ni za čim; ni za suzama ni za smijehom. Bio je to moj život jedan jedini u kojem sam se trudio biti dobar sin, brat, suprug, otac, djed, tekstopisac, skladatelj i što je najvažnije-čovjek.“ Napisao je Željko davne 2010 . godine. I doista je bio.

Pjesnik i roker u duši ispraćen je ovog sunčanog dana između ostalih i Lenonovom pjesmom. Neka mu je lahka ova Prigorska i Hrvatska zemljica.  [Radovan Brlečić]

Povezane vijesti Više članaka
Prigorje.hr © Prigorje danas j.d.o.o.
Postavke kolačića Web stranice portala Prigorje.hr koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja portala, te oglašavati relevantne ponude korisnicima.
Napredne postavke kolačića Web stranice portala Prigorje.hr koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja portala, te oglašavati relevantne ponude korisnicima. Kroz napredne postavke je moguće kvalitetnije urediti prefrencije.
  • Osnovni kolačići
  • Kolačići vezani uz spremanje privola korisnika (ne sadrže identifikacijske podatke), te kolačići vezani uz anonimizirano praćenje prometa na stranicama Prigorje.hr (Google Analytics)
  • Analitika
  • Sustav za naprednije praćenje ponašanja korisnika. Svi korisnici su anonimizirani i informacije o njima su svedene na vrstu operativnog sustava i pretraživač (browser) koji koriste.
  • Oglašavanje
  • Kolačići za korištenje sustava za personalizaciju oglašavanja na temelju anonimiziranih aktivnosti Prigorje.hr-a.
  • Društvene mreže
  • Prikaz interaktivnih elemenata društvenih mreža na stranicama Prigorje.hr
Zatvori